02 ožujka, 2014

FOTO / Najstarija osoba na planeti slavi 116. rođendan: Otkrila tajnu dugovječnosti!

Misao Okava rođena je 1898. godine u Japanu. Najstarija osoba na planeti danas proslavlja 116. rođendan, u intervjuu za "The Telegraph" otkrila je tajnu svoje dugovječnosti.
 
Misao Okava 

Ova starica je izjavila da su suši i san od osam sati dobar put do dugog života.
 
- Jedite i spavajte i živjećete koliko želite, morate da naučite da se opustite - rekla je ona.
 
Žena, koja je rođena u vrijeme vladavine britanske kraljice Viktorije i američko- španskog rata, prisjetila se najsrećnijih i najtužnijih momenata u svom životu.
 
Najljepši trenuci su bili vjenčanje sa Jukio Okavom 1919. godine i rođenje njeno troje djece. Jedno dijete je preminulo, pa Misao danas ima ćerku i sina, koji imaju 92, odnosno 94 godine. Gospođa Okava ima i četiri unuka i šest praunuka.
 
Najveću tugu pričinila joj je muževljeva smrt, 1931. godine.


 
JAPANCI POZNATI PO DUGOVJEČNOSTI
 
Žene u Japanu u prosjeku žive  85.9 godina, a muškarci  79.6 godina. Tajna dugovječenosti Japanaca leži u njihovom nacionalnom zdravstvenom sistemu, koji promoviše zdravu ishranu i fizičku aktivnost. Doprinose i navike Japanca, kojima su najomiljenije namirnice riba, pirinač, povrće i voće.
 
Stručnjaci su ukazali na jedan zanimljiv podatak, ljudi koji su tokom Drugog svjetskog rata i velike nestašice hrane bili u srednjim godinama, imaju zajedničku karakteristiku, dugovječenost. 
 
Porofesor Jasuki Gondo, koji se bavi ovim problemom, istakao je da su jaka volja i radoznalost bitni u očuvanju vitalnosti.


Nema komentara:

Objavi komentar