08 ožujka, 2014

Odličan tekst novinara iz Crne Gore o reprezentaciji Bosne i Hercegovine

634958446047103496_slo_bih_0768_130206_mkv

Već uveliko kreće “balkansko prokletstvo” – po ko zna koji put. Dođe Bosna i Hercegovina, izbori historijsko učešće na Mundijalu, narod poludi, ne jede, ne spava, samo živi za “Zmajeve” i sve izgleda u tim trenucima kao bajka. Ali (uvijek postoji to ali) …
Dođe prijateljska utakmica protiv Egipta i Safetovi momci izgube u jeku sezone. Poraz, prijateljska utakmica? Ne, to ne opraštaju razmaženi Balkanci! Kreću uvrede na račun (do jučer) idola Džeke, zvižduci, nakon čega su navijači izvrijeđali i cijeli tim, zaključno sa legendarnim Sušićem.

Međutim, to nije sve … Javljaju se Ćiro Blažević, Baka Slišković, koji nisu uspjeli da naprave ovo što je napravio Pape, i kreću kritike, pljuvanje, svašta … Nacija je razočarana, ti momci nisu vrijedni dresa koji nose … Džeko izigrava zvijezdu, uče ga besposličari kako treba da se kreće, bori, itd, itd … A, što je najjače od svega, do Svjetskog prvenstva su ostala još tri (pre)duga mjeseca … tako da je ovo tek početak srozavanja nečeg velikog, početak kraja, kao što je ranije radila Jugoslavija.
Pa kad sami sebe izbace iz grupne faze u Brazilu, tu će da se dogodi zemljotres – pola selekcije će se potuć’ između sebe, selektor će dobit’ otkaz, a oni što su ih uzdizali do prije neki dan – postaće generali poslije bitke i nuditi “idealno riješenje” za budućnost, jer oni znaju najbolje. Sve u svemu – Balkanci ni ne zaslužuju da imaju nešto kvalitetno, veliko, dobro, priznato, jer im onda više nije zanimljivo, pa uzmu da ga ruše do temelja, a onda opet iznova kao snovi, nada, molitve, itd, itd …
Dogodiće se to i nama (Crna Gora), samo da odemo na Euro 2016. godine. Pobijedimo Ganu, a ljudi tjeraju selektora … Svi su ubijeđeni da možemo pobijedit’ Engleze na sred Vemblija, a nakon poraza od Moldavije svi znalački konstatuju da nemamo pojma … Balkan? Region u kojem sve dobro ima etiketu uljeza, dok je sve loše jednostavno, na neki bizaran način – zapravo najbolje.

Nema komentara:

Objavi komentar