25 listopada, 2014

POTVRĐEN DATUM: U Zemlju će udariti ogroman asteroid, koban za čovječanstvo!


Naučnici su sve bliže tome da zaustave sudar velikog asteroida koji prijeti Zemlji, a dovoljno je velik da ugrozi čovječanstvo, pišu strani mediji, između ostalih i Independent. Potvrđena je informacija da naučnici Univerziteta u Tenesiju pokušavaju da unište asteroid-ubicučovječanstva .POTVRĐEN DATUM: U Zemlju će udariti ogroman asteroid, koban za čovječanstvo!Oni su otkrili da bi uništavanje asteroida moglo čak da prouzrokuje sudar još većih razmjera, jer bi se asteroid razbio na manje, koji bi svejedno udarili u Zemlju. Umjesto toga, tvrde da bi male promjene na njegovoj površini mogle da ``probude`` sile koje ga drže u jednom komadu i da dovedu do njegovog raspadanja u svemiru.

Naučnici su proučavali asteroid 1950 DA koji je zaprijetio Zemlji još 2002. godine kada su astronomi otkrili da postoji mogućnosti u razmjeri 1:300 da će udariti u Zemlju 16. marta  2880. godine. Sada su mogućnosti za sudar ponovo provjerene, pa sada iznose 1:4.000.

Asteroid je prečnika jedan kilometar, a putuje brzinom od 14 kilometara u sekundi. Zemlju bi mogao da udari brzinom od 60 000 kilometara na sat. Takav udarac bi imao snagu 44.800 megatona TNT-a što znači da bi izazvao eksploziju ogromnih razmjera, cunamije, zemljotrese i prirodne katastrofe, i umnogome bi promijenio klimu na planeti!

Budući da je kobni asteroid još uvijek prilično udaljen od nas, naučnici vjeruju da katastrofa može da bude izbjegnuta. Ipak, u isto vrijeme su i zabrinuti jer asteroid u cjelini drže kohezivne sile koje nikada do sada nikada nisu registrovane, pa bi njhovo ponašanje moglo da bude veoma nepredvidivo.

Nema komentara:

Objavi komentar