14 svibnja, 2014

U Sarajevu 56 oboljelih od ospica, roditelji u panici


U Sarajevu 56 oboljelih od ospica, roditelji u panici

Do ponedjeljka je u Kantonu Sarajevo ukupno prijavljeno 56 osoba oboljelih od malih boginja, u narodu poznatih i kao ospice, potvrdila je doktorica Snježana Balta, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

"Uglavnom se radi o dobnoj skupini od ispod godinu dana, pa do 45 godina. Sve dobne skupine su zahvaćene. Podjednako su zahvaćena djeca uzrasta od rođenja, pa do šeste godine, kada je vrijeme da se primi prva, pa i druga doza cjepiva protiv Morbilla. Druga dobna skupina je od 25 do 45 godina, jer po tadašnjim programima imunizacije nije cijepljen veliki broj stanovnika", rekla je za Klix.baSnježana Balta, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS. 

Najveći broj oboljelih nije cijepljen niti jednom dozom


Od ukupnog broja oboljelih najveći broj nije cijepljen nijednom dozom, šest pacijenata je cijepljeno jednom dozom, a kod jednog pacijenta nije poznat status cijepljenja. 

Dr. Balta je potvrdila da se evidentno radi o tome da je zahvaćena populacija koja nije cijepljena protiv rubeole, malih boginja i zaušnjaka. 


Stručnjaci kažu da nema razloga za paniku, jer epidemija nije izbila u jednoj školi ili vrtiću, tako da ne postoje epidemiološki povezani slučajevi, a obaveza roditelja je da se djeca cijepe na vrijeme. Balta je dodala da se u školama i predškolskim ustanovama ne provode mjere. Posjete bolnicama u KS su zabranjene. Balta je pojasnila da Zavod nije izdao takvo naređenje, već da je to odluka menadžmenta, kako bi se smanjio rizik od prenošenja infekcije. 

Nije smanjen broj djece u vrtićima


"Nije uočeno da se epidemija ospica odrazila na broj i prisustvo djece u vrtićima, nisu primjetne bilo kakve promjene u odnosu na uobičajen karakter i artikulaciju aktivnosti u vrtićima. Nama je jučer bio uobičajeni radni dan", izjavila je Alma Đulić, pomoćnica direktorice JU Djeca Sarajeva 

Dodala je da su od epidemiološke službe KS dobili stručne preporuke koje će dati odgajateljima i roditeljima. 

Provode se sve mjere protiv epidemije


Doktorica Snježana Balta je potvrdila da će ovo vjerovatno biti blaža produžena epidemija, a osnovni uzrok je nizak postotak cijepljenja u KS. Infekcija se prenosi sa čovjeka na čovjeka kapljičnim putem. Oboljenje je zarazno, što predstavlja dodatni problem. 

Simptomi malih boginja su groznica, malaksalost, pojava osipa koja ide od glave i vrata prema trupu i udovima, a sve je praćeno visokom temperaturom. 

Nema komentara:

Objavi komentar